Poro-leipäjuustopiirakka ja kinkku-juustopiirakka
Suolainen piirakka on helppoa tarjottavaa illanistujaisiin, juhliin tai esimerkiksi iltapalaksi saunan jälkeen. Suolaisen piirakan voi valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia pakastimeen tai piirakka säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän ennen tarjoilua. Suolaisia täytteitä voi varioida makumieltymysten mukaan ja huomioida vuodenaikojen raaka-aine sesongit. Tässä kaksi eri piirakka makuvaihtoehtoa, poro-leipäjuustopiirakka ja kinkku-juustopiirakka. Itse valmistin molemmat piirakat tuliaisviemiseksi kylään ja maistuivat kyllä kaikille.
Poro-leipäjuustopiirakka
(noin 10 annosta)
Ainekset
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g voita/ margariinia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Täyte
1/2 purjo
1-2 rkl voita tai paistorasvaa
250 g leipäjuustoa
100 g kylmäsavustettua pororouhetta
3 kananmunaa
2 dl kermaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
Valmista ensiksi piirakan pohja
Valmista seuraavaksi piirakan täyte
Kinkku-juustopiirakka
(noin 10 annosta)
Ainekset
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
1 kananmuna
1 dl kevyt- tai ruokakermaa
Täyte
150 g savukinkkusuikaleita
1 pieni sipulia
150 g emmental-juustoraastetta
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
ripaus valkopippuria
Valmista ensiksi piirakan pohja
Valmista seuraavaksi piirakan täyte
Poro-leipäjuustopiirakka
(noin 10 annosta)
![]() |
Poro-leipäjuustopiirakka |
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g voita/ margariinia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Täyte
1/2 purjo
1-2 rkl voita tai paistorasvaa
250 g leipäjuustoa
100 g kylmäsavustettua pororouhetta
3 kananmunaa
2 dl kermaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
Valmista ensiksi piirakan pohja
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe
- Nypi tuorejuusto ja voi jauhoseokseen. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puolituntia ennen piirasvuokaan painelua.
Valmista seuraavaksi piirakan täyte
- Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa pannussa voissa/ paistorasvassa muutama minuutti.
- Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi
- Sekoita munat kermaan ja rouhi joukkoon mustapippuria
- Painele taikina piirasvuokaan (n. 26 cm halkaisija)
- Levitä purjo, juusto ja pororouhe piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos
- Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia
- Tarjoa piiras haaleana
- (Ohje on peräisin Glorian ruoka & viini-lehdestä 3/2015)
![]() |
Poro-leipäjuustopiirakka |
Kinkku-juustopiirakka
(noin 10 annosta)
Ainekset
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
1 kananmuna
1 dl kevyt- tai ruokakermaa
Täyte
150 g savukinkkusuikaleita
1 pieni sipulia
150 g emmental-juustoraastetta
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
ripaus valkopippuria
Valmista ensiksi piirakan pohja
- Yhdistä vehnäjauhot, ruisjauhot ja leivinjauhe
- Nypi margariini/ voi jauhoseokseen
- Lisää joukkoon kananmuna ja kerma. Sekoita taikinaa kevyesti, älä vaivaa. Jos taikina tuntuu kovin löysältä lisää hieman jauhoja.
- Painele taikina piirasvuokaan (n. 26-28 cm halkaisija). Taikinaa tulee ihan reilusti, painele taikinaa korkealle reunoille.
Valmista seuraavaksi piirakan täyte
- Pilko sipuli pieneksi
- Sekoita kulhossa ruokakerma ja kananmuna
- Lisää kerma-munaseokseen savusuikaleet, sipuli, juustoraaste. Sekoita täyte kevyesti sekaisin.
- Mausta täytettä ripauksella valkopippuria.
- Kaada täyteseos piirakkavuokaan
- Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia
- Tarjoa piirakka haaleana
![]() |
Kinkku-juustopiirakka |
Kommentit
Lähetä kommentti