Poro-leipäjuustopiirakka ja kinkku-juustopiirakka

Suolainen piirakka on helppoa tarjottavaa illanistujaisiin, juhliin tai esimerkiksi iltapalaksi saunan jälkeen. Suolaisen piirakan voi valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia pakastimeen tai piirakka säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän ennen tarjoilua. Suolaisia täytteitä voi varioida makumieltymysten mukaan ja huomioida vuodenaikojen raaka-aine sesongit. Tässä kaksi eri piirakka makuvaihtoehtoa, poro-leipäjuustopiirakka ja kinkku-juustopiirakka. Itse valmistin molemmat piirakat tuliaisviemiseksi kylään ja maistuivat kyllä kaikille.

Poro-leipäjuustopiirakka 
(noin 10 annosta)

Poro-leipäjuustopiirakka


Ainekset

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g voita/ margariinia
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Täyte
1/2 purjo
1-2 rkl voita tai paistorasvaa
250 g leipäjuustoa
100 g kylmäsavustettua pororouhetta 
3 kananmunaa
2 dl kermaa
1/4 tl mustapippurirouhetta

Valmista ensiksi piirakan pohja
  • Yhdistä jauhot ja leivinjauhe
  • Nypi tuorejuusto ja voi jauhoseokseen. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puolituntia ennen piirasvuokaan painelua.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen

Valmista seuraavaksi piirakan täyte
  • Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa pannussa voissa/ paistorasvassa muutama minuutti.
  • Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi
  • Sekoita munat kermaan ja rouhi joukkoon mustapippuria
  • Painele taikina piirasvuokaan (n. 26 cm halkaisija)
  • Levitä purjo, juusto ja pororouhe piirasvuoan pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos
  • Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia
  • Tarjoa piiras haaleana 
  • (Ohje on peräisin Glorian ruoka & viini-lehdestä 3/2015)
Poro-leipäjuustopiirakka















Kinkku-juustopiirakka 
(noin 10 annosta)

Ainekset

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
1 kananmuna
1 dl kevyt- tai ruokakermaa

Täyte
150 g savukinkkusuikaleita
1 pieni sipulia
150 g emmental-juustoraastetta 
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
ripaus valkopippuria

Valmista ensiksi piirakan pohja
  • Yhdistä vehnäjauhot, ruisjauhot ja leivinjauhe
  • Nypi margariini/ voi jauhoseokseen
  • Lisää joukkoon kananmuna ja kerma. Sekoita taikinaa kevyesti, älä vaivaa. Jos taikina tuntuu kovin löysältä lisää hieman jauhoja. 
  • Painele taikina piirasvuokaan (n. 26-28 cm halkaisija). Taikinaa tulee ihan reilusti, painele taikinaa korkealle reunoille.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen 

Valmista seuraavaksi piirakan täyte
  • Pilko sipuli pieneksi
  • Sekoita kulhossa ruokakerma ja kananmuna 
  • Lisää kerma-munaseokseen savusuikaleet, sipuli, juustoraaste. Sekoita täyte kevyesti sekaisin. 
  • Mausta täytettä ripauksella valkopippuria.
  • Kaada täyteseos piirakkavuokaan
  • Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia 
  • Tarjoa piirakka haaleana
 
Kinkku-juustopiirakka

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaniljapannacotta

Vanilja-mustikka cup cakes