Korvapuustit ja laskiaispullat

Tällä ohjeella olen tehnyt viime aikoina kaikki pullat ja kyllä tulee hyviä. Kannattaa kokeilla. 

Tässä vinkkejä leivontaan.
Taikinaan laitetaan reilusti sokeria, kananmunia ja rasvaa. Maidosta valmistetut pullat ovat maukkaampia ja saavat kauniimman värin kuin vedestä tehdyt. Maitoon tehdyistä pullista tulee pehmeämpiä, koska taikinassa on parempi sitko. Minua myös on yllättänyt, että pullataikina suositellaan tekemään haaleaan maitoon ei kädenlämpöiseen maitoon kuten aiemmin olen oppinut. Huomion arvoista on, että jos teet taikinan koneella kannattaa taikina tehdä kylmään maitoon. Koneen vaivatessa taikinaa, lämpötila nousee enemmän kuin käsin tehdessä. Lämmin taikina haihduttaa nestettä enemmän kuin viileä taikina ja silloin pullasta voi tulla liian kuiva. Lämpöisessä nesteessä myös hiiva käy liian nopeasti ja vähentää pullaan kuohkeutta. Kananmunia kannattaa laittaa taikinaan reilusti, ne pehmentävät ja kuohkeuttavat taikinaa. Kananmunat parantavat säilyvyyttä. Sokeria kannattaa myös laittaa reilusti pullataikinaan, koska sokeri on hiivan ravintoainetta. Vähäsokerinen pulla maistuu sämpylältä. Suola kannattaa lisätä pullataikinaan vasta vaivauksen loppupuolella, ettei suola riko taikinan sitko rakennetta. Suola vahvistaa pullan muita makuja ja parantaa taikinan käsiteltävyyttä. Pullataikinaan kannattaa käyttää puolikarkeita vehnäjauhoja eli aivan tavallisia vehnäjauhoja, niistä taikinaan muodostuu hyvä sitko. Käytä pullataikinassa voita. Voin maku pullassa on parempi kuin margariinin. Lisää voi taikinaan pehmeänä, ei sulana ja vaivauksen puolivälissä. Pehmeä voi vaikuttaa pullataikinan rakenteeseen. Kiinteänä lisätty voi säilyy osittain kiinteänä nostatuksessakin ja pulla ei lässähdä helposti. Vinkit on koottu Helsingin Sanomien Ruoka-osiosta muutaman vuoden takaa. 



Ainekset (n. 35-40 kpl)

1/2 l maitoa
50 g hiivaa
200 g sokeria (n. 2 1/3 dl)
10 g kardemummaa (n.2 rkl)
150 g kananmunia (2 isoa tai 3 pientä)
10 g suolaa (n. 1,5 tl)
250 g pehmeää voita
1250 g vehnäjauhoja (n. 19 dl)

Täyte:
100 g pehmeää voita
3-4 rkl kanelia
1 1/4 dl sokeria

Päälle:
kananmunaa ja raesokeria
  • Sekoita hiiva haaleaan maitoon
  • Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja kananmunat
  • Lisää lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa tehokkaasti noin viisi minuuttia
  • Lisää pehmeä voi ja suola ja jatka vaivaamista
  • Alusta taikinaan mukaan loput jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta
  • Anna taikinan levätä viileässä paikassa esim. jääkaapissa huolellisesti muoviliinalla tai kelmulla peitettynä noin puoli tuntia
  • Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikina levyksi
  • Levitä pehmeää voita taikinalevyn päälle ja ripottele kanelia ja sokeria
  • Pyöritä levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa vinottain sopivan kokoisiksi paloiksi. Paina korvapuusteiksi. 
  • Leivo toinen puolikas takinasta samalla tavalla korvapuusteiksi
  • Nostata korvapuusteja lämpimässä paikassa muoviliinalla peitettynä, kunnes ne ovat kohonneet kunnolla noin 40 minuuttia. Jos sinulla on mahdollista säätää uunin lämpötila 30-35 asteiseksi, kohota pullat uunissa
  • Voitele kohonneet pullat kananmunalla, ripottele päälle raesokeria
  • Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ovat kauniin värisiä 
  • Voit myös tehdä pullataikinasta pyöreitä pullia, voisilmäpullia tai vaniljakierteitä. Itse tein samalla kertaa kaikkia erilaisia versioita ja täytin pyöreät pullat laskiaispulliksi.
  • Laskiaispulliin tarvitset lisäksi 2 dl kuohu- tai vispikermaa ja mansikkahilloa
  • Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen 1-2 tl sokeria
  • Leikkaa jäähtyneistä pyöreistä pullista "kansi" pois eli pullan päälliosa
  • Koverra pienellä lusikalla pohjapuolesta hieman pullaa pois, jotta saat hillolle pienen kolon.
  • Laita 1-2 tl mansikkahilloa koloon
  • Pursota tai lusikoi kermavaahtoa hillon päälle
  • Laita pullan "kansiosa" kermavaahdon päälle

Ja taas kerran ei kun herkuttelemaan!!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaniljapannacotta

Vanilja-mustikka cup cakes

Poro-leipäjuustopiirakka ja kinkku-juustopiirakka