Grillipihvi, valkosipuliperunoita, paahdettua bataattia ja béarnaisekastiketta

Näillä ohjeilla loihdit helposti juhla-aterian kotona. Voit nautia pihviaterian perheen, sukulaisten tai ystävien parissa. Aina ei edes tarvitse olla sen suurempaa syytä kokata hieman juhlavampaa ruokaa. Mielestäni aina on aihetta herkutella ja mikäs sen parempi kuin kokkailla rakkaille ateria joka maistuu kaikille. 




Valkosipuliperunat
(3 annosta)

4-6 perunaa 
1 sipuli
4-6 valkosipulinkynttä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
2 dl kasvislientä
öljyä/ voita
  • Laita uuni lämpiämään 175 astetta
  • Kuori perunat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit
  • Rasvaa uunivuoka voilla/ öljyllä (voista tulee hyvää makua)
  • Lado perunaviipaleita uunivuokaan ja ripottele sipuli- ja valkosipulisilppua perunaviipalekerroksien väliin.
  • Ripottele suolaa ja mustapippurirouhetta perunaviipalekerroksien väliin
  • Kaada perunaviipaleiden päälle kasvisliemi
  • Voit laittaa muutaman voinokareen perunaviipaleiden päälle (antaa hyvää makua ja pinta ruskistuu kauniisti)
  • Paista perunoita uunissa n. 1 tunti, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarvittaessa lisää vuokaan kasvislientä ja huolehdi, että perunat eivät kuivu. Tarkista myös suola ja lisää tarvittaessa suolaa.


Béarnaisekastike
(3 annosta)

150 g voita
1 rkl hienoksi silputtua sipulia
5 kokonaista mustapippuria
1 tl kuivattua rakuunaa
1/4 dl vettä
1/4 dl valkoviinietikkaa
2 kananmunankeltuaista
1 rkl silputtua persiljaa (tai kuivattua persiljaa ja rakuunaa)
  • Paloittele huoneenlämpöinen voi kuutioiksi.
  • Laita sipuli, mustapippurit, rakuuna, vesi ja valkoviinietikka kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärä on puolet alkuperäisestä.
  • Siivilöi liemi teräskulhoon ja nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.
  • Lisää keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee.
  • Lisää muutama voi kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten
  • Kun kaikki voi on sekoitettu, nosta kulho pois kattilan päältä.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää persiljasilppu tai kuivatut yrtit
  • Säilytä béarnaisekastike lämpimänä vesihaudekattilan päällä, ennen tarjoilua voit varovasti kuumentaa vettä ja samalla kastike lämpenee hieman. 
  • (Alkuperäinen resepti löytyy Yhteishyvän nettisivuilta. Hyvä ja helppo ohje, olen tehnyt tällä ohjeella Béarnaisekastiketta jo monet kerrat https://www.yhteishyva.fi/reseptit/bearnaisekastike/0433

Paahdetut bataatit

Bataattia
öljyä
suolaa
mustapippurirouhetta
juoksevaa hunajaa

Kuori bataatti ja siivuta noin 0,5 cm paksuisia siivuja sen verran kuin haluat (2-3 siivua/ syöjä)
Laita paistinpannuun hieman öljyä ja kuumenna pannua
Laita bataattisiivut pannulle ja paahda niitä hetki per puoli. Paahda bataattisiivuja sen verran, että ruskistuvat ja kypsyvät
Mausta siivut suolalla, mustapippurirouheella ja pienellä tipalla juoksevaa hunajaa

Grillitomaatit

1 tomaatti per syöjä
öljyä
mustapippuria
Provencale yrttiseosta
suolaa

Halkaise pestyt tomaatit
Laita paistinpannuun hieman öljyä ja kuumenna pannua
Laita halkaistut tomaatinpuolikkaat pannulla ja paista niitä pari minuuttia per puoli (huomaat kyllä, kun tomaatit alkavat pehmentyä. Älä kypsennä liian kuumalla pannulla liian pehmeiksi)
Mausta tomaatinpuolikkaat ripauksella suolaa, mustapippuria ja Provencale yrttiseoksella

Grillipihvi

150-200 g naudan ulkofilepihviä yöjää kohden
suolaa
mustapippuria
öljyä tai muuta rasvaa

Ota liha ajoissa jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista, mieluiten hieman liian aiemmin kuin liian myöhään. 
Nuiji pihvit kevyesti nyrkillä tai lihanuijalla
Laita pihvit kuumalle paistinpannulle ja paista pihvejä n. 2-3 minuuttia per puoli. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla. Käännä pihvi, kun lihanesteet nousevat pihvin pintaan. 

Lopuksi kokoa annokset lautaselle. Syökää ja nauttikaa yhdessä!!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaniljapannacotta

Vanilja-mustikka cup cakes

Poro-leipäjuustopiirakka ja kinkku-juustopiirakka