Palapaisti
Palapaisti on vanhan ajan perinteinen lihapataruoka ja sopii erinomaisesti syksyyn ja talveen arkiseksi ruuaksi tai juhlanoutopöytään lämpimäksi pääruuaksi. Palapaistin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta sen valmistumiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Liha kypsyy hitaasti haudutellen meheväksi ja herkulliseksi joten samalla sitä kannattaakin valmistaa hieman suurempi satsi useammalle aterialle tai pakastettavaksi myöhemmille aterioille.
Ainekset (6 annosta)
800 g naudan palapaisti (valmiiksi pilkottuja á 400 g rasia Snellman)
2-3 sipulia
2 rkl Flora Culinesse -kasviöljyä tai rypsiöljyä
1-2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kpl laakerinlehtiä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl timjamia
5-7 dl vettä
Suurus
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
Lopuksi
1 dl ruokakermaa
Ainekset (6 annosta)
800 g naudan palapaisti (valmiiksi pilkottuja á 400 g rasia Snellman)
2-3 sipulia
2 rkl Flora Culinesse -kasviöljyä tai rypsiöljyä
1-2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kpl laakerinlehtiä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl timjamia
5-7 dl vettä
Suurus
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
Lopuksi
1 dl ruokakermaa
- Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Valmiiksi pilkotut naudan palapaisti kuutiot helpottavat kastikkeen tekemistä. Itse käytin tähän Snellmanin valmiita kuutioita. Voit tietenkin ostaa palan naudanpaistia ja kuutioida lihan sopiviksi paloiksi.
- Kuumenna paistinpannu ja lisää rasva. Lisää pannulle naudanlihakuutiot muutamassa erässä ja ruskista niitä sopivasti. Kumoa ruskistetut lihakuutiot kattilaan tai pataan. Huuhtele pannua hieman vedellä paistamisen välissä ja kumoa neste pannusta lihojen joukkoon kattilaan.
- Pilko sipulit ja paista niitä hetki paistinpannussa. Lisää paistetut sipulit lihakuutioiden joukkoon.
- Rouhi mustapippuria lihojen joukkoon ja lisää myös suola, laakerinlehdet, timjami ja tomaattipyre.
- Lisää kattilaan vettä niin että liha peittyvät. Hauduta lihoja miedolla lämmöllä hellan levyllä reilu tunti niin että lihat ovat kypsiä. (Lisää tarpeen mukaan kattilaan vettä hauduttelun aikana.)
- Valmista kastikkeelle suurus vehnäjauhoista ja vedestä. Lisää tämä kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää myös joukkoon ruokakerma ja kiehauttele kastiketta vielä n. 15-20 minuuttia.
- Maista kastiketta ja tarpeen mukaan lisää mausteita tai suolaa.
- Tarjoile palapaisti keitettyjen perunoiden kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti